Bootfitting - модификация на черупка и чорап

Огромното разнообразие от анатомични форми на стъпалата и глезените, представлява проблем за производителите на ски обувки. Конкретно, няма една обувка, която да пасне на всички видове крака. Ето защо понякога са нужни модификации за да се напасне конкретна обувка към индивидуални особености като: проблеми с издадени кости, подутини, малък или голям обем на стъпалото, нисък или висок свод, съкратено ахилесово сухожилие, големи прасци и пр.

Кога са нужни модификации?

В повечето случаи, модификациите на черупката и чорапа са последната мярка за bootfitter-а. Разтягане, рязане, ескавиране и пр. на обувки, които струват колкото нов лаптоп трябва да бъде добре обмислено. Ето основните причини, поради които трябва да се доверите на bootfitter с подобни модификации:
   - Черупката е твърде тясна, притиска крака и причинява болка
   - Черупката е твърде широка и позволява на крака да "плува" из обувката или на петата да се вади

Пълнене

Големите обувки са трудни за работа. Черупката на ски обувката просто не може да бъде смалена. Това оставя опцията за "запълване" на зоните, в които обувката се усеща голяма. Възможните методи за справяне с големи обувки са следните:

   - подлепяне на чорапа с пяна в определени зони
   - подмяна на чорапа с по-плътен
   - монтиране на вложки под подметката, за намаляване на обема на обувката

Раздуване и ескавиране

Тесните черупки са по-лесни за манипулация. Напредналите скиори често избират performance fit и вземат много тесни и плътно пасващи обувки. Тези обувки може да се модифицират, за да подсигурят адекватно място за кокалчета, издатини и пр. Възможните методи за манипулация на тесни обувки
   - раздуване - черупките внимателно се нагряват до точно определена температура, така че да станат податливи на деформация. След това, чрез специални преси, се формират зоните, в които е нужно разширяване.
   - ескавиране - ако дебелината на пластмасата позволява, се използва ротационна глава за ескавиране на част от материала. По този начин се оформят джобове за издатини и пр.

Цени на Boot fitting услугите

Обратно към Boot fitting