Добре дошли в Блога на Скишарки!

Добре дошли в официалния блог на магазин Скишарки. Тук ще намерите статии и ревюта на разнообразни теми свързани със спортовете на открито.

Посетете нашия каталог и научете повече за продуктите и услугите ни: http://skisharki.bg

For English, please visit http://skisharki.com/blog

Обувки за планинско бягане RaidLight – първи впечатления

Заглавна снимка: @KrisoK Photography, Тоня Тонева, Team Skisharki

От този сезон, френският специалист в екипировката за трейл бягане RaidLight прави сериозна заявка за навлизане в конкурентния сегмент на обувките за планинско бягане с нова серия обувки за скай, трейл и ултра състезания и тренировки. Continue reading “Обувки за планинско бягане RaidLight – първи впечатления”

Колко твърди трябва да са ски обувките ни? Да се плашим ли от високия флекс?

От Румен Йорданов

Когато говорим за относителна твърдост на ски обувките или т.н. флекс трябва да знаем, че няма международен стандарт, който да специфицира скала на твърдост или метод за измерването на твърдостта. Това означава, че няма как да сравняваме флекс индекс на Dalbello и Tecnica например. Правейки това уточнение, можем условно да разделим ски обувките на 3 категории: меки, твърди и “World Cup” – твърди  Continue reading “Колко твърди трябва да са ски обувките ни? Да се плашим ли от високия флекс?”

Давид и Голиат, заедно срещу ITB синдром

От Румен Йорданов

Чудно ви е какво общо имат най-леките и най-тежки асфалтови обувки за бягане на Altra Running?  Представям ви виновниците да имам ползотворен бегачески сезон след 2 години постоянни болки във външната (латерална) част на коляното – проблем известен сред бегачите като илиотибиален синдром (ITBS). В тази статия разглеждам стъпките, които доведоха до справяне с проблема. Ще разберете и колко важно е да потърсите навременна помощ и как изборът на специфични обувки за бягане помага в оздравителния процес. Continue reading “Давид и Голиат, заедно срещу ITB синдром”

Глемпинг на 2500 метра височина с раницата Фиелревен Кайка 65l

Ако все още не знаете какво е глемпинг, то ще ви предложа дефиницията на glamping.com: Глемпинг (съставно от glamour и camping) е начин да прекараш време сред непокътнатите кътчета на природата без да жертваш комфорта и постиженията на цивилизацията. И въпреки, че тази статия далеч не е свързана с луксозните шатри от памук и лен сред островите на Тихия океан, тя описва едно чудесно прекарване сред високата планина с всичко необходимо, дори и за претенциозните любители на гурме-кухнята. Continue reading “Глемпинг на 2500 метра височина с раницата Фиелревен Кайка 65l”

Интервю: Мястото на екипировката за бягане е навън, а не в гардероба!

Публикуваме интервюто дадено за MARATHON PLOVDIV & HALF MARATHON с разрешение на автора Милена Ален. 

Оригиналната статия може да прочетете тук.

За да продължим поредицата ни от публикации, свързани с практикуване на хобито, което ни свързва, но този път в пресечена местност или в планината, потърсихме Румен Йорданов, съдружник в Скишарки, специален бутик за функционална екипировка и аксесоари.

Continue reading “Интервю: Мястото на екипировката за бягане е навън, а не в гардероба!”

Витоша 100 – подготовка и успешно завършване. Съветите на Team Skisharki

Остава месец до провеждането на едно от най-знаковите бегачески събития в България – ултра-маратон “Обиколката на Витоша”, известен още като Витоша 100км. В настоящата статия сме подготвили синтезирана информация за избор на екипировка, хидратация, хранене и стратегия за успешно завършване на състезанието. Питаме най-бързите за техните съвети как да извлечем максимума от себе си в деня на надпреварата и даваме препоръчителен списък на нужната екипировка. Continue reading “Витоша 100 – подготовка и успешно завършване. Съветите на Team Skisharki”

La Sportiva Helios SR vs Helios 2.0 – коя обувка да изберем?

Италианският специалист в планинската екипировка La Sportiva е производител на един от най-разпространените и търсени сред планинските бегачи модели за техничен терен – Helios. Тази година, “слънчевият” модел идва при нас в две различни модификации като разликите са колкото съществени, толкова и трудно забележими. В тази статия посочваме основните различия между Helios SR и Helios 2.0 и ви помагаме да прецените кой е подходящия модел за вас. Continue reading “La Sportiva Helios SR vs Helios 2.0 – коя обувка да изберем?”

Altra Vanish-R – първи впечатления

Моделът Vanish-R на AltraRunning е първата сериозна заявка на марката в сегмента Racing Flat. Ултра-леки, ниски и оптимално проветрени, Vanish са таргетирани към професионални елитни бегачи, както и към аматьори, търсещи минималистична състезателна обувка.

Тествахме Vanish-R на полу-маратон Пловдив и споделяме първите си впечатления.

Continue reading “Altra Vanish-R – първи впечатления”

Фиелравен Кеб – господар на вятъра

Кебнекайсе (Kebnekaise) е най-високия планински масив в Швеция (2093м.) и дом на безпощадни арктически ветрове. Върхът на масива е разположен на около 150 км северно от Полярния кръг и е точката с измерени най-силни ветрове в Швеция (81 м/сек или около 290 км/ч).

Името на тази сурова северна планина вдъхновява най-техничната серия в облеклата на шведския аутдоор специалист Фиелравен. Кеб е символ на здравина и функционалност. Цялата серия е проектирана около изискванията за свобода на движение, максимална проветривост, здравина на материите и функционалност на детайлите, които очакваме от всяко надеждно планинско облекло. Continue reading “Фиелравен Кеб – господар на вятъра”

Ски обувки с гаранция за добър фит – премахнете неизвестните в избора на екипировка

Ски обувките са най-критичния елемент в екипировката ни. Те са пряката връзка между краката ни и плъзгащата повърхност на ската. Обувка, която не пасва добре, може да провали деня ни на склоновете и да попречи на развитието ни като скиори. Големи ли са? Дали не са прекалено тесни? Защо ме притискат на малкия пръст? Пак ли ще ми изтръпват краката в тях? В Скишарки премахваме неизвестните в избора на ски обувки. Ние ще подберем най-подходящата обувка за вашите ортопедични особености, стил на каране и предпочитания към терен. Заставаме с името си зад всяка обувка, която продаваме и я гарантираме за добър фит през целия сезон (срок от 6 месеца от покупката). Какво още ви даваме, прочетете по-долу в статията…

Continue reading “Ски обувки с гаранция за добър фит – премахнете неизвестните в избора на екипировка”