Оригинал или фалшификат? Какъв е Вашият Kånken?

Една и съща форма. Един и същ изчистен дизайн. Едно и също лого. От 1978 година до днес. Това е Fjällräven Kånken (Фиелревен Конкен) – класическата ученическа раница на Фиелревен, която днес дефинира понятието за модерна градска чанта. Но дали под добре познатото лого не се крие фалшификат? Настоящата статия Ви помага да разберете.

През 2017, Свенск Форм, Шведската асоциация на изкуствата и занаятите,  включва раницата “Кoнкен” в списъка си със защитени произведения на изкуството. Свенск Форм отбеляза, че Kånken е нещо повече от функционален продукт. Дизайнът на раницата има своя собствена идентичност.

За съжаление, както често се случва с красивите предмети на изкуството, Кoнкен бързо попада в полезрението на фалшификаторите. В Скишарки често получаваме запитвания от клиенти как могат да разпознаят оригиналните продукти на Фиелревен от фалшификатите. При нас са носени много ранички, закупувани от съмнителни он-лайн магазини или фейсбук страници, често на невъзможно ниска цена. Някои фалшификати са лесно разпознаваеми и очевидно зле копирани, но има и доста близки до оригинала попадения. Но както е в изкуството, оригиналът може да е само един.

Ето защо решихме да помогнем на верните приятели и почитатели на Конкен и споделяме нашите съвети за разпознаване на оригиналния продукт Fjällräven Kånken. За целите на статията се сдобихме с фалшифициран продукт, който по-долу ще сравним с оригинала.

Общ външен вид

(Редактирано 08.03.2018г., Румен Йорданов)

След информация от наши клиенти, правим редакция на настоящата статия, за да отразим различия произхождащи от различни партиди раници Конкен. Част от разликите посочени в предходната версия на статията са премахнати, тъй като са в резултат на различия в пратидите на ориганлни Конкен раници. Ако имате въпроси или съмнения, винаги търсете компетентно мнение на официален дистрибутор на бранда за съответната държава. Лист на дистрибуторите може да намерите на следния линк: https://www.fjallraven.com/storelocator/

В настоящия материал разглеждаме най-популярната модификация на Конкен – модела Класик. Той е с размери 38 х 27 х 13 см и обем от 16 литра.

Конкен оригинал (ляво) и добре копиран фалшификат (дясно). Снимка: Скишарки

На пръв поглед почти нищо не различава оригинала от фалшификата. Капсите и циповете са идентични, логото е рефлекторно и идентично при двете показани раници. Единствено лесно се различава височината, на която е пришит външният джоб с цип. При оригинала, той е на 5 см от основата, докато при фалшификата е на 3 см.

Плат и шевове

Оригиналният Kånken е направен от лесно различим твърд винилов плат (Vinylon-F) фабрично промазан с гренландска вакса. Текстурата му е приятно грапава и твърда. Най-лесно разликата в платовете се вижда и усеща, когато раницата се разтвори и се погледне вътрешната страна на плата:

При фалшификата, платът е гладък и без текстура от вътрешната страна на раницата. Снимка: Скишарки

В разглеждания от нас фалшификат е използван значително по-слаб полиестер с гладък гръб (без текстура от вътрешната страна).

Шевовете на оригинала са друг изключително важен белег. Както в повечето си продукти, Фиелревен дублират или утрояват шевовете в критични за износоустойчивостта на продукта зони. При Конкен, това е зоната на захващане на презрамките за гърба на раницата.

Ясно личи заздравения троен шев при оригинала (ляво). Снимка: Скишарки

Заключения

Въпреки многообразието от фалшификати, оригиналният Конкен е лесно различим за тренираното око. Платът, шевовете и вътрешният етикет са основните белези, по които може да различите оригинала. Има и много други по-дребни детайли, които спестяваме в този материал. Но ако имате съмнения, донесе продукта си и с радост ще Ви помогнем да разберете повече.

Защо да изберем оригинала?

На първо място, защото всеки предмет защитен от авторско право заслужава уважение. Но ако оставим това настрана, то здравината и дълговечността на оригиналния Конкен многократно ще възвърнат инвестицията направена за него. За да имате един верен приятел и след 30 години.

Фиелревен Конкен след 30 години употреба. Заснет на изложение във Фридрихсхафен, 2017 година. Снимка: Скишарки

Къде да купя оригинала?

Оригиналните раници Фиелревен Конкен можете да намерите при официалния представител за България, магазин Скишарки.

Всички налични продукти на Фиелревен можете да разгледате тук.

Ако имате въпроси свързани с оригиналния произход на продукт Фиелревен, можете да се обърнете към екипа на магазин Скишарки, където ще получите безплатна консултация.

Скишарки е официален вносител на Fjällräven за България и може да достави за Вас всеки продукт от пълния каталог на марката на преференциални условия и с пълна гаранция за оригинален произход.