Lone Peak 3.0 vs. Superior 3.0 – кой се справя по-добре с ходенето?

Колегата Коцев ще Ви каже: “Лоун Пийк, разбира се!”. Но това е само защото никога не е правил повече от 4 крачки в любимия ми Супириър. Ясно е, че и двата модела се справят отлично с бягане по планински терен, но този път решихме да определим кой ще е кралят на дългите летни разходки (темпо над 14 мин за километър).

Altra Lone Peak vs Altra Superior

За целта спретнахме един 40-километров преход с единствено условие: без бягане! Трасето ни премина през вр.Мусала, Близнаците, вр.Манчо, х.Заврачица и завърши в стартовата си точка к.к.Боровец.

Линк към Strava трак: https://www.strava.com/activities/1120503147/

Altra Superior 3.0, бърз поглед

Altra Superior 3.0

Платформа: Fully Cushioned Zero Drop™
Предна част: FootShape™ Toe Box
Омекотяване: Dual Layer EVA with A-Bound™ Top Layer, InnerFlex™
Грайфер: DuraTread™ Outsole with TrailClaw™
Височина на платформата: 21 мм
Тегло: 261 гр. (за обувка размер 42,5)

Повече информация тук.

Минималистите се насочват към Superior заради ниската платформа и лекото тегло. Обувката позволява отчетлива обратна връзка от терена и е стабилна по морени и наклонен терен. Под стелката може да се пъхне снабденият в комплекта Rock Guard, който отнема част от обема и втвърдява подметката. Грайферът е агресивен и се държи добре на кал, прах и скала при изкачване и слизане. Единственото място, където Супириър не зацепваше добре бе дебелият килим от борови иглички в сегмента х.Марица – Кубадинката.

Altra Lone Peak 3.0, бърз поглед

Платформа: Fully Cushioned Zero Drop™
Предна част: FootShape™ Toe Box
Омекотяване: Dual Layer EVA with A-Bound™ Top Layer, InnerFlex™ Technology + Sandwiched StoneGuard™ Rock Protection
Грайфер: MaxTrac™ Outsole with TrailClaw™
Височина на платформата: 25 мм
Тегло: 275 гр. (за обувка размер 42,5)

Повече информация тук.

Лоун Пийк е най-продаваният модел на Алтра в САЩ. Разработен за дълги ултри като класиките “Хард рок” и “Уестърн стейтс”, този модел предлага добър баланс между добро омекотяване и ниско тегло. Високата му платформа предполага използване в терен без особена техническа трудност (не е подходящ за sky run състезания и пр). Грайферът се различава от този на Superior но се справя не по-лошо на разнообразни настилки.

Надпреварата

За изкачването от Боровец до х.Мусала си стиснахме ръцете, че и двете обувки се справят еднакво добре в прахта, чакъла и калта (преминаването на мочурището над Маркуджик 2).

Коцев принуден да почива по морените към вр.Мусала

От х.Мусала до върха има няколко пасажа с морени, където Superior определено се чувстваше по-добре. Високата платформа на Lone Peak караше Коцев да се чувства нестабилен и да внимава в стъпването, но не до там, че да изостава. Все пак резултатъ е открит:

Superior 1:0 Lone Peak

На вр.Мусала проверихме дали има влага в обувките – чорапите и на двамата бяха сухи. И двата модела са добре проветрени.

И двата модела се проветряват добре. Проверката на вр.Мусала установи сухи крака.

Започнахме траверса по Близнаците и вр.Манчо – пътека без техническа трудност. До тук всеки беше много доволен от комфорта и състоянието на краката си. На слизане от Манчо обаче (около 20 км от старта), аз започнах да усещам леко подбиване на петите в моя Супириър. Пренесох стъпването под себе си и се опитвах да приземявам на цяло ходило. По-тънката подметка започваше да се усеща. Коцев доволно си подсвиркваше и нарочно шляпаше на пети, за да демонстрира правилния избор на обувки, който е направил.

Altra Superior 1:1 Lone Peak

Умора и липса на словоохотливост на х.Заврачица.

На х.Заврачица умората вече се усещаше. Топъл вятър идваше от долината и подсказваше за тегав финал на нашето приключение. Разговорите постихнаха и темпото падна. Навлязохме в гората и хванахме хоризонталната пътека свързваща х.Марица с х.Чакър войвода. Докато теренът се изкачваше нямах проблеми с петите и вдигнах малко темпото.

Панорамната скала между х.Марица и Кубадинката. Подутата вена на десния ми крак издава умората.

След Чакъра ни очакваше най-досадната част от трасето – спускането по ски пътя до Боровец. Тук вече Lone Peak трупаше позитиви с всяка крачка. Видимо Коцев се чувстваше по-добре в обувките си. В опитите си да стъпвам под себе си при ходене надолу натоварвах сухожилия, които дори не предполагах, че съществуват. В Боровец победителят от надпреварата беше ясен….. Но нека ми дойде този Лоун Пийк на някое технично бягане, ще му го върна тъпкано!

По-дебелата подметка на Лоун Пийк, видима на снимката (дясно), осигури победа в този сравнителен тест.

Победител в категория “Дълга планинска разходка”: Lone Peak 3.0

Повече информация за обувките Алтра може да намерите в статията ни “Защо Алтра?” Ако се интересувате дали неутрални обувки с равна платформа са подходящи за Вас можете да прегледате поста на колегата Коцев “Zero Drop – за мен ли са неутралните обувки за бягане?

Пълната колекция на обувки Алтра разгледайте тук.