Фиелравен Кеб – господар на вятъра

Кебнекайсе (Kebnekaise) е най-високия планински масив в Швеция (2093м.) и дом на безпощадни арктически ветрове. Върхът на масива е разположен на около 150 км северно от Полярния кръг и е точката с измерени най-силни ветрове в Швеция (81 м/сек или около 290 км/ч).

Името на тази сурова северна планина вдъхновява най-техничната серия в облеклата на шведския аутдоор специалист Фиелравен. Кеб е символ на здравина и функционалност. Цялата серия е проектирана около изискванията за свобода на движение, максимална проветривост, здравина на материите и функционалност на детайлите, които очакваме от всяко надеждно планинско облекло.

Кеб на витошкото плато при скорост на вятъра 20 м/сек. Лицето и главата са отлично предпазени.

В този материал ще обърнем внимание предимно на класическото яке от серията Кеб – Keb Jacket. Подробното ревю на панталоните от същата серия, написано от българския гид във Финландия Мартин Стефанов, ще намерите в нашия блог тук.

Какво е Fjällräven Keb Jacket

Според описанието на производителя, Fjällräven Keb Jacket е здраво, функционално, добре вентилирано яке за дейности на открито, изработено от разтеглив плат и заздравено с G-1000 Eco в критични зони (качулка, рамене, седалище). Повече от търговското описание на Кеб може да прочетете тук. Но ако оставим маркетинг уменията на специалистите от Фиелравен настрана, якето Кеб може да бъде дефинирано с две думи – господар на вятъра.

Еднакво практичен както при самотни преходи в планината така и в лудницата на курортите и ски съоръженията. Боровец, 2016г.

Тествам Кеб от началото на 2015г в най-различни условия и дейности на открито – кратки и дълги летни и зимни преходи в българските планини, ски туринг, алпийски ски, скално катерене и пр. Това, което прави най-силно впечатление в този продукт е неговата универсалност. Практически не съм използвал друг 3-ти слой облекло за последните 2 години. Ако трябва да го характеризирам по-точно, бих го нарекъл хибриден софтшел с отлична проветривост и лека водоустойчивост. Но това описание не би било честно, защото ще постави Кеб в една категория с множество други софтшел продукти, а той е нещо много различно. Кеб никога не спарва, а протекцията на главата, която тунелният тип качулка предлага, е най-добрата, която съм тествал. Страничен и фронтален вятър със сила до 40 м/сек не достигат до лицето. Комбинирайте тази защита с отлична проветривост при дейности с висок интензитет като продължителен ски туринг или ходене с тежка раница  и получавате Кеб.

Комбинацията от стреч панели и заздравен G-1000 брезентов плат осигурява на Кеб отлична мобилност и протекция в критични зони.

А как се справя с дъжда?

Ако познавате Фиелравен, то със сигурност сте чували за прословутата им Гренландска вакса (Greenland Wax). Кеб може да бъде ваксиран, за по-добра водоустойчивост, но аз лично се ограничавам само до ваксиране на зоната на качулката и раменете. Кеб в никакъв случай не е мембрана с воден стълб, но точно това Кеб не иска да бъде – яке, което да стои в раницата 90% от времето прекарано навън. Кеб е продукт, който ще носите постоянно. Шведите го наричат “работно яке”. Кройката е плътна и позволява практикуването на спортове като катерене и ски алпинизъм.

Keb Jacket and Keb pants. Снимка: Фиелравен

Къде са джобовете за ръцете?

Ако носите Кеб, то най-вероятно сте взели със себе си и любимата си раница с кръстен колан. За да няма дискомфорт под колана, всички връхни облекла от серията Кеб нямат джобове за ръцете. Ако задължително търсите яке в което да скриете лапите, то Кеб не е за Вас. Тогава може би моделът Скогсьо (разгледайте го тук) ще Ви допадне повече.

Разходка из Рила през есента. Дамското яке Кеб споделя същата функционалност с мъжкия модел и придава елегантност с женствената си кройка.

Топли ли?

Кеб не е проектирано като единичен горен слой и следва да бъде носено в комбинация с адекватен 2-ри и/или 1-ви слой облекло. Кеб спира вятъра и лекия дъжд, но не дава адекватна изолация от студ при нисък интензитет на активност,  тъй като няма подплата или друга изолация (пух, флис и пр).

Еднодневен преход в заснежена Рила.

За кого е якето Кеб и за кого не е?

Препоръчвам серията Кеб на хора, които практикуват активни дейности на открито и искат да имат едно яке за всички предизвикателства. Ако търсите 100% водоустойчивост или изолация от студ при активности с нисък интензитет, то Кеб не е за Вас.

Автор: Румен Йорданов

Имате въпроси свързани с правилния избор на туристическо оборудване? Съгласни сте или не със съветите ни? Оставете ни коментар през контактната форма тук.

Серията Кеб можете да намерите в магазин Скишарки и в он-лайн магазина ни тук.

Разгледайте пълната гама продукти на шведската марка Фиелревен, които Скишарки предлага тук.

Leave a Reply