Altra Vanish-R – първи впечатления

Моделът Vanish-R на AltraRunning е първата сериозна заявка на марката в сегмента Racing Flat. Ултра-леки, ниски и оптимално проветрени, Vanish са таргетирани към професионални елитни бегачи, както и към аматьори, търсещи минималистична състезателна обувка.

Тествахме Vanish-R на полу-маратон Пловдив и споделяме първите си впечатления.

Бърз поглед

14 мм платформа, най-тънката в гамата на Алтра – един истински Racing Flat

Altra Vanish-R е ултра-лека унисекс минималистична състезателна обувка за бягане. Vanish е по-тясна от останалите модели на Алтра и е с най-тънката подметка (14мм) в колекцията. Обувката съчетава и характерните за Алтра Zero-drop платформа и FootShape анатомично-оформено предно ходило.

Предназначена за:
– асфалт, състезания и тренировки

Технически характеристики:
– Височина на платформата: 14 mm
– Тегло: 150 гр. (размер 43)

Технологии:
– Zero Drop™ равно, балансирано омекотяване без изкуствено повдигане на петата
– Propel Plate™ планка за ефективен тласък
– FootShape™ широка платформа за пръстите в предната част на обувката

Тестваме Vanish-R на полу-маратон Пловдив

Снимка: KrisoK Photography

Трасето от 21.3 км на това живописно и отлично организирано състезание е прокарано през разнороден терен, от едрия калдъръм на Стария град, през гладък асфалт, ситни павета, а дори на места чакъл, предлагащи отлични условия за нашия тест.

С височина на платформата от 14мм, Vanish-R не е обувка за бегачите търсещи добро омекотяване. Усещането при бягане е като в спортен автомобил – твърд контакт, стабилност в завои и бързина, която не бяхме срещали до сега в моделите на Altra. На гладка настилка, обувката предлага не лошо омекотяване, но ситният паваж и камъчетата се усещаха неприятно.

Vanish-R е най-тесния модел на Altra

Vanish-R е значително по-тясна от всички други модели на Алтра. Въпреки че носи инсигнията FootShape, Vanish е унисекс модел и е съобразен с по-тесните стъпала на дамите. За мъже с тесни стъпала това е плюс, но е хубаво да изберете половин номер по-голяма обувка от това, което ползвате в модели като One, Torin и Superior.

Моделът включва нова технология, наречена Propel Plate, която подпомага оттласкването (сходна на системата Torsion на Adidas). Не бихме казали, че тази система се усеща при бягане, но прави впечатление че при теста ни с Vanish средният каданс (брой крачки в минута) бе увеличен в сравнение със сходни бягания. При средно темпо 4:21 мин/км отчетеният каданс бе 186 при 180 удара на същото темпо с по-омекотени обувки (Altra One 21mm).

Vanish впечатляват с лекота и добро проветрение

 

Проветривостта е друга положителна характеристика на Vanish-R. Дори лек полъх се усеща през тънкия синтетичен меш-плат.

Присъда

Vanish-R не изглежда като солидна обувка, която е конструирана да издържи 1000 км асфалтово бягане. По подметката реално липсва всякаква здрава гума (с изключение на две малки зони латерално на петата и под палеца), което подсказва, че EVA пяната ще бъде амортизирана сравнително бързо. Но при 150 гр. за една обувка в размер 43 това е напълно нормално. Обувката изненадва с добро омекотяване при само 14 мм под стъпалото, а същевременно се усеща много бърза. При оттласкване палецът се сгъва рано (поради липсата на рокър), активира фасцията на стъпалото и предотвратява пронация.

 

Ако сте лек и бърз и омекотяването и здравината не са основните Ви грижи, то Vanish-R ще Ви допадне. Любителите на Алтра оценяващи супер-широкото предно ходило на модели като Torin и Lone Peak, може да останат разочаровани.

Повече за неутралните обувки за бягане може да научите в постовете ни Защо Алтра? и Zero Drop – за мен ли са неутралните обувки за бягане?

Открийте всички модели на Altra в магазина ни и он-лайн тук.

Leave a Reply