La Sportiva Helios SR vs Helios 2.0 – коя обувка да изберем?

Италианският специалист в планинската екипировка La Sportiva е производител на един от най-разпространените и търсени сред планинските бегачи модели за техничен терен – Helios. Тази година, “слънчевият” модел идва при нас в две различни модификации като разликите са колкото съществени, толкова и трудно забележими. В тази статия посочваме основните различия между Helios SR и Helios 2.0 и ви помагаме да прецените кой е подходящия модел за вас.

La Sportiva Helios SR (Sky Run)

Helios SR – стремглаво спускане по сипея на Централна стена по време на Vratsa Sky Run. Снимка: Скишарки

Helios SR (Sky Run) е предназначен за най-предизвикателните състезания по Skyrunning, вертикални надпревари и бягания по труден и техничен планински терен. Обувките използват гума с висока сила на триене FriXion XT Red. Подметки направени от подобна мека смес осигуряват оптимално сцепление при всякакви условия, но закономерно имат по краткотраен живот от по-твърдите смеси.

Helios SR – 2 мм дроп, 232 гр.

Helios SR са с нисък дроп от само 2 мм. Системата за завързване е със стандартни връзки, а обвиването на петата е изработено от по-твърд материал за повече стабилност при спускане. Helios SR тежи 232 гр за обувка в размер 42. Helios SR е по-скъпия модел с цена от 149 EUR (Цена в Скишарки: 270 лв).

La Sportiva Helios 2.0

Helios 2.0 – 4 мм дроп и Slip-on конструкция. Снимка: La Sportiva s.r.l.

Helios 2.0 е конструирана за тренировки и ежедневно бягане по техничен планински терен. Гумата в основата на подметката е FriXion XT Blue, която е с по-ниска сила на триене от използваната в Helios SR FiXion Red, но е по-дълготрайна. Разликата между нивото на петата и предното ходило (дроп) в Helios 2.0 е 4 мм (с 2 мм повече от SR). Helios 2.0 съчетава лесно завързване с корда и стяжка и мека “slip-on” пета, за бързо обуване. Липсата на твърд материал в петата осигурява и по-добро тегло на 2.0 в сравнение с SR: 215 гр за размер 42. Helios 2.0 е с обявена цена от 142 EUR (Цена в Скишарки: 255 лв)

Сравнение

Helios SR Helios 2.0
Гума FriXion XT Red (ultra grip) FriXion XT Blue
Дроп 2 мм 4 мм
Завързване Връзки Корда
Яка на петата Твърда Мека
Тегло 232 гр 215 гр
Цена 270 лв 255 лв

Заключение

Двата модела са изключително близки по характеристики и ако пасват добре, можем да ги препоръчаме горещо. Изберете 2.0 ако търсите обувка, която да ви служи дълго и вярно по техничните трасета. SR е моделът, който дава безкомпромисно представяне и е подходящ за изискващи състезания. По-краткият живот на гумата на SR се изплаща многократно под формата на отлично сцепление.

Разгледайте Helios SR и Helios 2.0 в нашия магазин тук.

Leave a Reply