Витоша 100 – подготовка и успешно завършване. Съветите на Team Skisharki

Остава месец до провеждането на едно от най-знаковите бегачески събития в България – ултра-маратон “Обиколката на Витоша”, известен още като Витоша 100км. В настоящата статия сме подготвили синтезирана информация за избор на екипировка, хидратация, хранене и стратегия за успешно завършване на състезанието. Питаме най-бързите за техните съвети как да извлечем максимума от себе си в деня на надпреварата и даваме препоръчителен списък на нужната екипировка.

Заглавна снимка: KrisoK Photography 

Преди да се впуснем в подробности, правим уточнението, че тази статия е насочена към масовия ултра-бегач, целящ завършване на обиколката при нормални метеорологични условия в рамките на 11-15 часа. Голяма част от съветите са валидни за всички участници, но елитните бегачи, завършващи в диапазона 8-10 часа, както и участниците приключващи към 18-тия час биха ползвали различни от представените тук екипировка, хидратация и хранене. Следните графики показват, че мнозинството от подготвените ултра-бегачи завършват Обиколката в диапазона 11-15 часа:

Разпределение на финиширащите по час от денонощието. Източник: Runalizator (http://runalizator.pythonanywhere.com)

Като изключим систематичната подготовка за бягане на ултра-дълга дистанция, която е безспорно най-важния фактор за успешно завършване, екипировката, хидратацията, храненето и стратегията са компоненти допринасящи за постигане на добър резултат и безпроблемно финиширане.

Екипировка

 

За разлика от много други ултра-състезания, Витоша100 се провежда в ниската част на планината (най-висока точка 1345 м.), има скромна сумарна денивелация от 1800 м., разполага с много и добре заредени пунктове и почти не предлага технично трасе. Всичко това прави Обиколката едно от най-бързите ултра-трасета в България. Предвид всичко това, Екипировката за В100 е много важен компонент от стратегията на всеки участник. Балансът тегло/изчерпателност трябва да бъде добре обмислен и съобразен с планираното време за завършване, метеорологични условия и подготвеност на състезателя.

Обувки за бягане

 

Какво омекотяване? Какъв дроп? Водоустойчиви или не? Темата е колкото широка, толкова и стара. Тук даваме нашите предложения и не се стремим към изчерпателност. На пазара има много и добри брандове и модели за бягане. Важното е да се спазва правилото да не се излиза на старт с екипировка, която не е тествана и проверена в поне едно – две дълги бягания и обувките да са съобразени с функционалните особености на тялото на бегача.

Като общо правило, в Скишарки никога не зареждаме ниски обувки с мембрана (водоустойчиви), тъй като при дълги бягания, моделите с мембрана не позволяват на краката да дишат адекватно, задържат влага и съхнат бавно – предпоставки за протриване и дискомфорт.

По отношение на т.н. дроп (разлика между нивото на пета и пръсти в обувката) винаги се стремим към по-неутрални модели. Най-високият дроп предлаган в магазина ни е само с 6мм разлика (този показател в много модели често стига 10-12 мм и повече).

Изборът на ниво на омекотяване често се свежда до няколко водещи фактора – тегло на атлета, ниво на подготовка и индивидуални предпочитания. Съветът ни е да не се прибързва с избора на минималистични обувки за ултра-бягане с ниско или никакво омекотяване. Тенденцията към преход към по-минималистични обувки е положителна, но не трябва да става форсирано и в никакъв случай да не се прави преди важни състезания.

Altra Timp – най-добре омекотената обувка в нашата селекция

Следва сравнителна таблица на модели, които сме тествали и можем да препоръчаме като изключително подходящи за Обиколката на Витоша.

Altra Timp Altra Lone Peak La Sportiva Akasha Altra Superior La Sportiva Helios
Височина на платформата 29 мм 25 мм 24/30 мм 21 мм 20/22 мм
Дроп 0 мм 0 мм 6 мм 0 мм 2 мм
Омекотяване Високо Средно Високо Ниско Ниско
Тегло 335 гр 295 гр 330 гр 292 гр 232 гр
Цена 279 лв 269 лв 290 лв 249 лв 270 лв

Осветление

Задължителен елемент от екипировката за много ултри и специално за Витоша100 е осветлението. Независимо дали ще изберете високо-технологична челна лампа или ръчен фенер, необходима Ви е надеждна светлина в продължителност на поне 6 часа (от старта в 0:00ч до развиделяване). Затова прочетете инструкциите, тествайте и ако трябва предвидете резервни батерии, power bank или друг източник на енергия, който да поддържа светлината Ви. Ако Ви се е случвало да пробвате да бягате ползвайки светлината на Ваш спътник, знаете, колко неудобно и неприятно може да е това.

Препоръчваме специално разработения за бегачи челник Nathan Nebula Fire. Цена: 199 лв

По взискателните, може би ще предпочетат флаг моделът в гамата на Nathan – Halo Fire. Цена: 239 лв

Облекло

Всеки бягал В100 през 2017г. знае колко подценявана може да бъде планината през м.Юни. Масово бегачи бяха задържани на Чуйпетльво, имаше случаи на хипотермия и сравнително висок процент на незавършили участието си поради неадекватно облекло за лошите метеорологични условия.

Гръмотевична буря над Витоша. Снимка: Грациела Тонева

Важно е да кажем, че да се тръгне на най-бързата ултра в България с 10 кг екипировка не би било подходящо, но тук изборът отново трябва да е съобразен с възможностите на бегача, познаването на трасето и метеорологичната прогноза. Хора израснали с планината знаят как да не я подценяват и какво точно да вземат със себе си.

Като общи насоки можем да посочим:

 1. Чорапи – ние предпочитаме вълнен микс, но всичко, което е тествано и работи е ок. Втори сух чифт може да бъде оставен в някой от пунктовете след средата на трасето за бързо преобуване.
 2. Тениска/клин – ако изберете да бягате без раница/колан те трябва да са с достатъчно джобове и отделения за разпределяне на храна (гелове, барове и пр) и други нужни предмети. Предложения за състезателни топове и клинове вижте тук.
 3. Слънцезащитна шапка / Лента за глава (опционално) – слънцето може да е фактор в откритите полета около Ярлово, но ние носим шапка/лента повече, за да предотвратяваме стичането на пот в очите.
 4. Форсмажорни – бивачно фолио, мембрана (яке и панталон) или дъждобран, мембранни ръкавици са компоненти от екипировката, които могат да направят разликата между принудително отказване или успешно завършване на състезанието. Бивачното фолио е задължително, останалите компоненти са препоръчителни при лоша прогноза за времето. Разгледайте варианти тук.
RaidLight Performer Top – състезателна тениска с джобове за храна и бутилки и колан за номер

Система за хидратация

Задължително трябва да имате поне 500 мл течности със себе си между пунктовете на Витоша100. Това може да се окаже критично. За бегачите предпочитащи сигурност, раница с отделения за бутилки, резервни дрехи, мембрани, храна и др е подходяща. Разгледайте предложения тук.

Nathan Krar 4L – раница за ултра-бягане със система за хидратация

Ако носите малко багаж, то кръстен колан също е опция. Вижте варианти тук.

RaidLight Belt 1000

Силно препоръчваме handheld бутилките на Nathan – те позволяват лесно да хидратирате, презареждате вода и да спестите неприятното подскачане на колан или раница по тялото си. Разгледайте ги тук.

Nathan ExoShot Handheld Bottle

Аптечка

Не е нужно да носите куфар с всичко необходимо за първа помощ, но елементарни неща ще Ви дадат спокойствие, дори да не се наложи да ги ползвате:

 1. Имодиум или друг препарат против стомашно разстройство.
 2. Лепенки (втора кожа) против протриване. Препоръчваме серията на Sidas.
 3. Магнезий. Въпреки, че е наличен на пунктове по трасето, не пречи да вземете 1-2 хапчета с вас. Ние ги носим заедно с разтворими електролитни таблетки в кутия от шоколадово яйце.
 4. Гел/смазка против протриване. Sidas Anti Friction Cream върши чудеса. Изберете преносимата опаковка, която може да носите със себе си по време на състезанието.
 5. Възстановителен гел за отпускане на мускулатурата. Носете малка опаковка в себе си или оставете на пунктовете, за да се насладите на мигновен ефект тогава, когато всички сухожилия крещят “Спри!”. Препоръчваме Sidas Recovery Gel.

Хидратация/Храна

Пунктовете на Обиколката са достатъчно на често и добре заредени. Не е нужно да планирате обилна храна за трасето. Водата е най-важна. Винаги имайте поне 500 мл от пункт до пункт.

Електролитни разтворими таблетки, достатъчно на брой енергийни гелове и/или разтвор с комбинация от въглехидрати, протеин и амино-киселини ще Ви помогнат да избегнете ненужни драми свързани с недостиг на енергия, натрупване на лактат, крампиране и пр.

Разгледайте предложенията ни или ни посетете за съвет.

Щеки

Има много за и против ползването на щеки по време на ултра. Ние не сме от привържениците, но за тези които предпочитат да си помагат и с ръце сме подготвили няколко отлични предложения. Вижте ги тук.

Препоръчителен списък с екипировка

Следният списък представлява нашето предложение за оптимална екипировка за Витоша 100. Започваме със задължителните компоненти и завършваме с опционалните:

 1. Обувки за бягане
 2. Челник
 3. Чорапи
 4. Клин/Шорти
 5. Състезателен топ/тениска от технична материя
 6. Система за хидратация (раница/колан/бутилка)
 7. Бивачно фолио
 8. Мобилен телефон
 9. Пари и документ за самоличност

  При прогноза за лошо време

 10. Мембрана (яке, панталон, ръкавици)

  Опционални

 11. Слънцезащитна шапка
 12. Имодиум (или друго средство против разстройство)
 13. Електролитни таблетки/прах/напитки
 14. Магнезий (против крампи и схващания)
 15. Обезболяващи хапчета/ампули
 16. Лепенки/Втора кожа
 17. Гел против протриване
 18. Възстановителен гел
 19. Енергийни гелове/барове/Endurance напитки
 20. Щеки
 21. Резервни батерии

Препоръките на нашите атлети

Попитахме победители в предходни издания на Обиколката и талантливи атлети от отбор Team Skisharki за техните съвети. Ето какво споделиха с нас:

Ивайло Атанасов, Team Skisharki
Победител 2016г., 2-ро място 2017г.

“Най-важно е да имате адекватна представа за възможностите си и моментното състояние, около която да построите стратегията на бягането си – или поне първите ⅔ от него. В противен случай рискувате да се окажете в нечие чуждо състезание, което може дори да не завършите. За да осъществите целите си, също така е важно да имате план как ще посрещнете малките нещастия по трасето – мускулни болки, пришки, протривания, парещо слънце, загуба на смисъл. Накратко, подгответе се за Философския сегмент.”

Александър Спасов, Team Skisharki
Двукратен победител “Търново Ултра”

“Не тръгвайте бързо. Предвидете си достатъчно вода, поне 500 мл след всеки пункт. Обувките са от изключителна важност – винаги разбягвайте и тествайте нови обувки преди състезание. “

Скишарки подкрепя участниците във Витоша 100

Ние знаем колко трудна може да е една ултра. Всички в екипа ни са завършвали Обиколката на Витоша и за нас това е едно специално състезание. Атмосферата е невероятна, а спускането по асфалта в Бояна преди финала е спомен, който остава до живот.

Подкрепяме всички, които ще стартират със специални условия за продуктите предлагани в магазина ни. Срещу стартовия си номер, ще получите следните намаления:

 • Altra Running – 15%
 • Nathan – 10%
 • Raidlight – 10%
 • La Sportiva – 10%
 • Sidas – 15%
 • Falke – 15%

Ще се видим на старта!

Екипът на Скишарки

Leave a Reply