Интервю: Мястото на екипировката за бягане е навън, а не в гардероба!

Публикуваме интервюто дадено за MARATHON PLOVDIV & HALF MARATHON с разрешение на автора Милена Ален. 

Оригиналната статия може да прочетете тук.

За да продължим поредицата ни от публикации, свързани с практикуване на хобито, което ни свързва, но този път в пресечена местност или в планината, потърсихме Румен Йорданов, съдружник в Скишарки, специален бутик за функционална екипировка и аксесоари.

Милена: Румен, благодаря ти, че с такава готовност прие да участвате в нашата рубрика „Пътят към Маратон Пловдив 2019”. В сезона на трейл и ултрабяганията, когато по-големите състезания по планинско бягане в България предстоят, бих искала да започнем разговора ни така: – знаеш ли как лекоатлетите, тези, които тренират и се състезават на писта, наричат състезателите по ориентиране и трейл бягане?
 
Румен: Милена, благодаря за поканата. За мен е много приятно да участвам в рубриката ви.
Доколкото ми е известно, терминът, който се използва от „бързите“ бегачи за по-времеемките им колеги, е Шишарки. Но нека разсея съмненията и кажа, че името на магазина ни няма общо със състезателите по ориентиране и трейл бягане.
 
Милена: Да, факт е, че през лятото всички любители на бягането, независимо дали са маратонци или не, хващат гората и нито дъжд, нито кал, нито мечки могат да ги спрат. Затова днес ще поговорим за обувките за бягане и задължителната екипировка за „безопасни” планински подвизи. Но преди това, още един блиц въпрос, който подозирам, че е част от визитната картичка на Скишарки: какво означава буутфитър?
 
Румен: Когато се роди идеята ни да създадем Скишарки, дълго мислихме за превод на думата bootfitter. Накратко, това е специалист по напасване на спортни обувки. Така и не намерихме кратък и ясен превод, затова и до днес използваме вече разпространилото се буутфитър. Bootfitting е услуга, която е много широко застъпена в Америка, както и в Западна Европа. Всички колеги в Скишарки сме сертифицирани от американската асоциация на буутфитърите, като аз притежавам и свидетелство с най-високата степен Master+ Bootfitter. Курсовете по bootfitting осигуряват добри базови ортопедични познания, позволяват ни да правим анализ на стъпването и ни дават методи за справяне с проблеми, породени от несъответствие на биомеханичните особености на долните крайници и заобикалящата ги среда – спортни обувки, стелки и пр.
Правилното позициониране на долните крайници при вземане на отпечатък за изработка на ортопедични стелки е от изключителна важност. Снимка: Скишарки
Милена: Поправи ме, ако греша, но мисля че именно вие представихте за първи път в България марката неутрални обувки за бягане Altra. Какво означава неутрални и защо се насочихте към неутрални обувки?
 
Румен: Нека първо да кажа, че в Скишарки обичаме да гледаме на себе си като на експериментатори. Целта ни е да предлагаме тествана и доказана екипировка, в която вярваме и която използваме. Алтра беше първият бегачески бранд, който внесохме и който предопредели развитието на лятната ни линия в посока на бягането. Много е изписано по темата неутрални обувки и няма консенсус в публичното пространство що е то неутрално. Ще предложа нашата интерпретация: обувка, която най-малко променя естествения начин на стъпване при бягане, е неутрална. В това отношение Алтра не е „чиста“ неутрална обувка, тъй като повечето модели предлагат твърде голямо омекотяване, което неизменно променя начина, по който посрещаме земята. Но силата на Алтра е в дългите бягания, където адекватното омекотяване е важно. Ще забележите, че ние не внасяме така наречените max cushioning модели на Алтра, които смятаме за твърде високи, нестабилни и неестествени. Скишарки е и първият вносител на друг бранд неутрални обувки – Vivobarefoot, които са есенцията на „неутралното“ стъпване, защото между земята и крака ни, те предлагат единствено изключително тънка и гъвкава 3-милиметрова подметка. Ако се интересувате от значението на думата „неутрална“ обувка, то трябва да пробвате Vivobarefoot. Дори феновете на друг „неутрален“ флагман – Vibram FF, оценяват несравнимото директно усещане на Vivo.
Altra Provision 3.0 след борба с лепкавата кал на ултра-маратона Витоша 100.
Милена: Какви други обувки за планинско бягане предлагате и какво най-важно трябва да знаем за обувките за планинско бягане?
 
Румен: Освен Алтра, от която поддържаме 4 от 5-те трейл модела на марката, предлагаме и доказаната и изключително търсена италианска марка La Sportiva. А за следващия сезон сме подготвили и други изненади за нашите почитатели. Условието, което имаме към всички обувки за бягане, е те да са с консервативен дроп (разлика във височината между петата и предното ходило). По Скишарки стандарт, това означава максимум 6 мм. Също така се опитваме да предлагаме обувки, които пасват по различен начин на различните стъпала. Хората, които правят разлика между германско, гръцко и римско стъпало, ще разберат защо.
Планинското бягане е широко понятие и е трудно да се каже какво е най-важно в една обувка за тази дисциплина. Като цяло, по техничните трасета (skyrunning) изискват по-прецизно пасваща, лека обувка, с по-нисък грайфер и изключително високо сцепление на гумата (Vibram Megagrip и La Sportiva FriXtion Red са две много добри гумени смеси, подходящи за skyrunning). От друга страна, по-дългите трасета на планинските ултра маратони изискват по-широки и комфортни платформи, с по-добро омекотяване и по-дълбок грайфер, готов да посрещне кал, трева и чакъл по безкрайните пътеки.
Обувките за планинско бягане, които предлагаме се използват и тестват от атлетите, които подкрепяме чрез Team Skisharki – Слави Асенов, Ивайло Атанасов и Александър Спасов. От тях получаваме и най-добрата обратна връзка за това какво им харесва и какво не в различните модели. Това много ни помага при селекцията за следващия сезон.
Анализ на долни крайници и снемане на мерки. Снимка: Скишарки
Милена: Как да изберем правилно обувката за бягане, която е за нашия крак? Лично аз, дори след опит с 8 различни марки и модели обувки за бягане, все още успявам да си купя обувки, които не са подходящите за мен, но това го разбирам след първото по-дълго бягане.
 
Румен: Много добро наблюдение и изключително труден въпрос. За съжаление, не вярвам, че има специалист, който да може да се подпише при избора на нова обувка за бягане, че тя ще е подходяща за даден атлет. Това важи в още по-висока степен за начинаещите бегачи, които тепърва научават повече за краката си. Човешките крайници се развиват и променят непрестанно и са подвластни на много фактори. Без да съм изчерпателен, мога да спомена температура, влажност, надморска височина, тегло на атлета, състояние на кости, съхожилия и мускули, наличие на травми, бременност при дамите, избор на допълнителни аксесоари (чорапи, стелки) и пр, и пр.
Ние като консултанти, които ежедневно се сблъскват с този въпрос, можем да дадем бегли насоки за дължина, широчина, дроп, омекотяване, сцепление, стабилност и контрол на пронация и пр. Но за съжаление, единствено опитът може да помогне на човек да вземе правилното решение. Неслучайно има хора, които купуват по 2-3 чифта от един и същи модел, само защото са разбрали,, че той е „обувката за тях“. И тук искам да подчертая, че обратно на някои твърдения, никакво пробване в магазина, вкъщи или на бягаща пътечка не биха могли да помогнат за правилния избор. Защото както и ти каза, проблемите проличават при първото дълго бягане, когато след 15 – 20 километра сухожилията са изморени, глезените започнат да се огъват и приземяванията станат невнимателни.
На финала на Витоша 100 – 2018, Photo credit: Anton Asenov
Ако мога да дам някакъв съвет, той би бил да научим повече за крайниците си и да ги направим естествено защитени от заобикалящата ги среда. Т.е. да разберем повече за начина си на стъпване, сводовете си, гъвкавостта на ставите, ограниченията, които имаме. За това могат да ни помогнат добрите кинезитерапевти или лекари, занимаващи се със спортно-специфични травми. В Скишарки също предлагаме базов анализ на стъпването и безплатен преглед на долни крайници за състояние на сводовете, ограничения на глезените и пр. Като общо правило е добре да заздравим, загрубим и натренираме стъпалата си. Тогава, каквато и обувка да обуем, ние ще успеем да завършим целите си, стига горе-долу да сме уцелили размера.
 
Милена: В предварителния ни разговор, ти сподели, че около 50% от летния ви асортимент освен обувки за бягане, са всички артикули, които са част от задължителната или препоръчителна екипировка за трейл и ултра бягане. Какво значи всичко?
 
Румен: Вече е масова практика организаторите на състезания по бягане да публикуват списъци със задължителна и/или препоръчителна екипировка за бягане. Според състезанието, тези списъци могат да бъдат доста обстойни и бюджетоемки. Ние работим с две от марките лидери на пазара за трейл и ултра екипировка – французите RaidLight и американците Nathan. Тези две компании специализират точно в тази насока. Като се започне от системи за хидратация, осветление и защита (от слънце, дъжд, вятър, сняг, лед), и се стигне до опазването на околната среда (сгъваеми чаши за многократна употреба), всичко това може да бъде намерено при нас.
На “трона”. Клиент изчаква подгряването на термопластите за изработка на индивидуални стелки. Снимка: Скишарки
Милена: До каква степен можем да говорим за мода при екипировката за планински бягания и за какво трябва да внимават бегачите?
 
Румен: Вярвам, че мястото на екипировката е навън, а не в гардероба. Като потребител, при избора на екипировка, се ръководя от два принципа: с какво даден продукт ще повиши ефективността ми, и имам ли с какво да го заместя. Естествено, че както във всичко и тук има мода, и за нас търговците е крайно трудно да се съобразяваме с непрестанно променящите се трендове. Но и модата има своите клиенти, в което не виждам нищо лошо. Напълно разбирам хора, за които цветът е по-важен от функционалността.
 
За финал искам да изкажа възхищението си от професионализма в организацията на Маратон Пловдив, в който взех участие тази година и с нетърпение очаквам следващото издание. Пожелавам успех на събитието и организаторите!
 
Милена: Благодарим ти за добрата оценка, още повече, че е дадена от личен опит. Ние сериозно работим по следващото 2019 издание и удоволствието да ви посрещнем отново и като изложители, и като състезатели ще бъде изцяло наше. До нови срещи!

Leave a Reply