Глемпинг на 2500 метра височина с раницата Фиелревен Кайка 65l

Ако все още не знаете какво е глемпинг, то ще ви предложа дефиницията на glamping.com: Глемпинг (съставно от glamour и camping) е начин да прекараш време сред непокътнатите кътчета на природата без да жертваш комфорта и постиженията на цивилизацията. И въпреки, че тази статия далеч не е свързана с луксозните шатри от памук и лен сред островите на Тихия океан, тя описва едно чудесно прекарване сред високата планина с всичко необходимо, дори и за претенциозните любители на гурме-кухнята.

Еленино езеро ни посреща в тюркоазена окраска. Остава траверс под Петлите и заслужена почивка след 8 часа ходене и 1800 метра спечелена надморска височина.

Идеята

Докато обяснявах на клиент в магазина ни защо най-скъпата серия раници на Фиелревен – Кайка (Kajka) – е с толкова сложна и тежка система за носене (теглото на празна 65-литрова раница е 3200 гр), си дадох сметка, че никога не съм пробвал раницата в полеви условия. Естествено бях виждал презентации на живо в централата на Фиелревен и съм изгледал и изчел всевъзможни материали изтъкващи предимствата на раниците Кайка. Но аз лично никога не бях носил една от тях. Затова грабнах най-малолитражната Кайка на разположение (раниците Кайка се произвеждат във вариации на вместимостта от 65 до 100 литра) и казах на съпругата си да стяга багаж за 3-дневен трек. Този път не и поставих условието да се съобразява с теглото на вещите – нещо, което мисля е спряло доста жени, а и мъже, от смело покоряване на природата.

Дългия рид – Kajka 65 е пълна до горе с храна и оборудване за двама човека и 3 дни в планината. Напредването е бавно, но учудващо безболезнено.

Ако обичате да четете подробни и технични ревюта на продукти, то тази статия ще ви разочарова. В нея няма точни мерки и теглилки на Kajka във всевъзможните и превъплъщения. Но ако търсите задълбочен и обстоен анализ на този продукт, горещо ви препоръчвам изключително професионалното ревю на Fjällräven Kajka 75 от Бранислав Бранков, което може да прочетете тук.

Добавен бонус беше фактът, че жена ми можеше да вземе 28-литровата си еднодневка, в която да сложи малко връхни дрехи и двете книги, които в момента четем. В нейна защита ще кажа, че и двете са с твърди корици и надвишават 500 страници всяка. Но дори така, раницата и тежеше не повече от 6-7 кг.

Веси се движи пъргаво сред стръмния терен на Купените с леката си 28-литрова раничка

 

Нужни съставки за успешен глемпинг

Ето какво успяхме да поберем в носената от мен Fjällräven Kajka 65, без да използваме системите за външно прикрепяне на екипировка (т.е. целият ни багаж бе побран във вътрешните отделения на раницата):

 • двуместна двуслойна палатка
 • две надуваеми шалтета
 • два пухени 4-сезонни чувала
 • облекло за варираща температура, включващо дълги панталони и хибридни шелове Keb, пухенки, мембрани за дъжд Eco-Shell, вълнено термо-бельо, резервни дрехи и чорапи, ръкавици, шапки и пр.
 • кухненско оборудване, състоящо се от 2 котлона, тенджери, канче за кафе, газ, комплект прибори за хранене, който препоръчвам на всеки мразещ да използва ръцете си за хранене (виж Primus Meal Set тук).
 • аптечка + аерозоли и неизменния duck tape за ремонт на всичко
 • фотоапарат с 2 обектива и powerbank
 • 2 бр челници, ножчета и други всевъзможни дреболии
 • храна за 3 дни

Общо тегло на раницата в първоначалната и окомплектовка – 26 кг

Реализация

Времето обещаваше да е непостоянно и очаквах поне няколко пъти да ни вали дъжд. Маршрутът, който подбрах бе сравнително техничен и следваше високата част на Мальовишка Рила. Старт от Рилски манастир с първи бивак около заслон БАК, преминаване през Ловница, Купените и Попова капа с втори бивак около Кобилино бранище и спускане обратно до Рилски манастир. Тракове от трите дни могат да бъдат разгледани тук:

Ако никога не сте слагали на гръб раница тежаща над 20 кг, едва ли ще оцените предимствата на Kajka. Аз имам опит с доста скъп модел на немска раница, която често е тежала 23-25 кг и трябва да кажа, че с напрегната физиономия очаквах непоносимата болка в рамена, врат и кръст, която неизбежно щеше да ме споходи след час – два по трасето.

Ден 2: поглед към Кирилова поляна от билото

Е, няма да се лъжем, да качваш 1800 метра сумарна денивелация за ден с 26 кг не е дори близо до глемпинг, но ако имате здрави крака, то кръста и рамената ще са ви благодарни ако сте избрали Fjällräven Kajka. След първите 3 часа си дадох сметка защо празната раница тежи повече от 3 килограма.

За да може да разпределя безумни тежести върху тялото по един балансиран начин, Кайка разчита на изключително удобна система за носене с 6 независими настройки включващи:

 • регулируем гръб (височина)
 • регулируем гръб (широчина) с 3 настройки (S, M, L)
 • кръстен колан с 4-точково захващане на основния ремък
 • реглаж на приближеност на долна и горна част на раницата към тялото в общо 6 точки (3 ремъка от всяка страна),
 • реглаж на приближеност на презрамките пред гърдите (стернум страп)
 • в допълнение, капакът на раницата може да бъде преместен и закопчан отпред на нивото на гърдите в предвидени катарами на презрамките, което допълнително може да разпредели натоварването.
Системата за носене на Kajka е най-удобната, която някога съм пробвал. 7 независими настройки на гърба позволяват отлично персонализиране. Леки корекции по време на път позволяват тежестта да се измества в различни зони и предотвратяват статични натоварвания и изтръпване.

Kajka е една от малкото раници, която включва твърда рамка двустранно на основния корпус (обикновено твърдата рамка е само от към системата за носене), което позволява раницата да стои изправена, както и да бъде компресирана в цялата и височина – още един начин да балансирате багажа си.

Kajka остава права дори на неравен терен

От клипчетата на Йохан Скулман бях запомнил колко удобна може да е Kajka при кратките почивки по време на преход. Той просто хвърля раницата на земята и я възсяда като кон. Подредбата на раницата му е такава, че дрехите за дъжд и кафеварката са винаги достъпни от тази седнала позиция. Копирах го, и се впечатлих от комфорта, който този начин на подреждане предлага – чаша топло кафе и яке са винаги готови да предложат прегръдка.

Закуска в гората над Рилски манастир. Сядам на раницата и всичко необходимо за гореща чаша кафе, вода и лек снак е на ръка разстояние в отделенията насочени към мен.

Част от многото практични детайли, които искам да споделя включват страничните джобове за носене на бутилка/термос, направени да бъдат достъпвани без да сваляте раницата; двустранните ципове осигуряващи достъп до основното отделение подобно на сак, за да не се налага да ровите, за да намерите нещо; както и подвижния капак, който може да бъде ползван като кръстен колан или през рамо, когато искате да направите къс преход до някой връх без да мъкнете основната раница с вас.

Лекичко по стъргалото. Основната раница е оставена по-ниско и ползвам капака натоварен с документи, пари и фотоапарт през рамо за бърза разходка до вр.Мальовица.

Друга впечатлителна черта на Kajka е материалът, от който е изработена – 600D 100% Polyester / Vinylon F 100% Vinylal – този почти брониран плат може да бъде тормозен смело. Хвърляне върху скали, боричкане с клек, измислете какво може да предложите за тест и Кайка ще го приеме.

Лагер на заслон БАК – първокласен глемпинг след най-тежката част от 3-дневния ни трек.

Но какво стана с глемпинга? Рано или късно стигнахме и до него. Божествен качамак със сирене, зехтин и кашкавал, поръсен с червен пипер и подправки. Домашна ракия от стъклено шише. Салата капрезе. Домашно сладко от ягоди, отново от стъклен буркан и чай от мащерка за десерт. Удобството на мекото надуваемо шалте. Топлината на пухените чували. Залезът. Звездите. И всичко това на 2500 метра височина в един от най-красивите циркуси на Рила. Всеки ден бих разменил коктейлите на Таити за такова прекарване!

Ако не седите върху раницата, мекият кръстен колан на Kajka е отличен за лежерно полягане и облягане. Четивото – Кратка история на почти всичко от Бил Брайсън.

Негативите на Kajka

Ако тази раница има някакъв негатив, той е неправилната и употреба. Ако не се запознаете с пълната функционалност на Kajka и не я настроите правилно за размерите на тялото си, тя би се усещала неудобна и тежка. Най-важния съвет е да променяте непрестанно настройките по време на преход, за да натоварвате различни зони на корпуса (рамена, гръб, таз). Статичните натоварвания са пагубни при такъв товар. Също така, Kajka не е раница за преходи от 1-2 дни с малко багаж – не, че ще е неудобна, но относително високото тегло на системата за носене няма да се изплаща.

Ако предпочитате пъргав лек трекинг, то Kajka не е за вас. Този колега се чуди на самара, който съм помъкнал малко под заслон БАК.

Друг недостатък при ползване в техничен алпийски терен е широкият кръстен колан, който при стръмен терен пречи на нормалното свиване на краката към торса.

За кого е Kajka

Определено това е едно шведско Волво за дълъг път. 3-6 дневни преходи с бивачни нощувки ще бъдат комфортно подпомогнати от версиите 65 и 75 литра. По-дълги трекове трябва да разчитат на вариантите 85 и 100 литра.

Ако сте от fast & light туристите, разчитате на хижи по трасето, или правите преходи от 1-2 дни, то Kajka не е задължително за Вас.

Казваме довиждане на Рила с поглед към Сухото езеро. За пръв път от години го виждам толкова пълно през юли.

Заяви безплатен тест на Kajka 65l

Един от директорите във Феникс Груп – компанията притежаваща бранда Фиелревен – споделя: “Единственият начин да разбереш защо продуктите на Фиелревен са толкова скъпи е да ги тестваш навън!”. Ето защо в Скишарки решихме да предложим на всички наши клиенти безплатен тест на част от продуктовата линия. Започваме точно с Kajka, защото според нас, този продукт съчетава най-ценните и уникални качества на Фиелревен – надеждност, функция и отговорност към околната среда.

Всеки от вас може да запази Kajka 65l за полеви тест като се свърже с нас през контактната ни форма. За да се възползвате, ще трябва да ни предоставите лични данни и депозит от 50 лв, който ще бъде възстановен при връщане на продукта в магазина. Ще се радваме и да видим снимки от вашите преживявания с Kajka, които бихме искали да споделим в социалните мрежи. Срокът за безвъзмезден наем на раницата е до 7 дни, като може да я ползвате навсякъде по света.

Ако ви предстои тежък трек и нямате удобен самар, обадете ни се. Kajka 65 ви очаква. Ако след теста сте я харесали и искате ваша собствена, ще се радваме да ви направим отстъпка от 10% за поръчка на всяка една вариация на Kajka.

Тестовият екип на Фиелревен в масива Кебнекайсе (Kebnekaise), Швеция.

 

Харесвате или не написаното в тази статия? Имате съвети или препоръки за нас? Пишете ни в коментар под статията. Ценим мнението ви!

Разгледайте всички туристически раници на Фиелревен тук.

Автор: Румен Йорданов

Снимки: Скишарки, Fenix Outdoor

 

Leave a Reply