Колко твърди трябва да са ски обувките ни? Да се плашим ли от високия флекс?

От Румен Йорданов

Когато говорим за относителна твърдост на ски обувките или т.н. флекс трябва да знаем, че няма международен стандарт, който да специфицира скала на твърдост или метод за измерването на твърдостта. Това означава, че няма как да сравняваме флекс индекс на Dalbello и Tecnica например. Правейки това уточнение, можем условно да разделим ски обувките на 3 категории: меки, твърди и “World Cup” – твърди 

Меки ски обувки

Снимка: Dalbello.com

Обикновено меки обувки наричаме всички обувки попадащи в категорията “за начинаещи и средно напреднали”. Тези обувки най-често попадат в диапазона на флкес индекс от 60 до 90, като в редки случаи има и по-меки обувки, които са насочени към начинаещи или юноши. В меките обувки няма нищо лошо и ако пасват добре на крака, често ги препоръчваме за леки скиори или за хора, които прекарват много време в ски обувките без да ги натоварват динамично (ски инструктори, планински спасители и пр.).

Nordica GPX 85W – добър компромис между удобство и прецизност

Основен проблем на меките обувки е, че те традиционно са доста обемни. Това е така, защото производителите таргетират с меките обувки начинаещите скиори, при които се търси предимно комфорт и не толкова прецизност. Поправете ни, но ние не се сещаме за модел с твърдост 60-70, който да е с широчина (last) под 100 мм. Както разбрахме в проучването си за спецификите на българския крак (виж статията), масово българите попадаме в по-тесни  (99 мм и надолу) широчини на обувките.

Твърди ски обувки

Снимка: Dalbello.com

Твърдите обувки най-често попадат в диапазона на флекс индекс от 100 до 130. В тази категория е и най-голямата конкуренция и разнообразие на марки и модели. Обикновено ски обувки с флекс индекс 130 са флагман моделите в сериите на различните производители. При тях ще намерите най-скъпите материали, технически иновации и функционалност. При тези обувки производителите поддържат и пълна гама на обеми и широчини на калъпите (low volume, mid volume и high volume). Много често само при твърдите обувки разполагаме с пълната окомплектовка, за да можем да извършваме всеобхватен бутфитинг  – висок и разглобяем вътрешен борд (пластината под вътрешния чорап) подлежащ на шлайфане; щраймери на метални вложки с винтове (а не капси); достатъчна дебелина и вид на пластмасата, позволяващи ескавиране с дремел; пълна корекция на наклона на яката (ъгъл на атака, латерален наклон); корекция на твърдостта (flex adjustment) и пр.

Tecnica Mach 1 130 LV – твърда обувка с нисък обем и перфорирани зони за бутфитинг

 

Причината да харесваме твърдите обувки е и добавената сигурност при освобождаване от автоматите при инцидентно падане. Твърдата обувка, ако пасва точно, позволява чисто и бързо освобождаване благодарение на липсата на усукване на материала (усукването забавя освобождаването и може да доведе до изкълчвания или счупвания).

В Скишарки много често насочваме дори начинаещи скиори към твърди обувки с цел максимална прецизност при каране и бързо напредване в ски спорта. Но твърдата обувка далеч не е за всеки. Комфорт и прецизност в ски обувките много рядко вървят ръка за ръка.

“World Cup” ски обувки или състезателен клас

Снимка: Dalbello.com

World Cup – обувки сме нарекли всичко, което е насочено към професионалните атлети. Тези обувки обикновено имат относителна твърдост между 140 и 170 или често ползват съвсем различни индекси за твърдост (H – high, M – medium или S/L – small/low). За пример, състезателният вариант Dalbello DRS WC H е с относителна твърдост 170.

Dalbello DRS WC H – най-твърдата обувка в арсенала на италианците от Далбело

World Cup обувките са с изключително нисък обем (92-96 мм) и често имат нужда от екстензивен бутфитинг преди да паснат добре на краката. Причината тези тежки и ригидни обувки да са толкова тесни е ясна – в тях не трябва да има никакво движение на краката за максимална прецизност при свръх-високи натоварвания. Това са и обувките, които рядко ще намерите в комерсиалните магазини. Въпреки, че често работим по такива модели, рядко ги препоръчваме на наши клиенти, тъй като неудобствата свързани с ползването на такива обувки далеч надвишават плюсовете за непрофесионални скиори.

Какви ски обувки препоръчваме

В обобщение можем да кажем, че обувките, които най-често препоръчваме са с относителна твърдост между 90 и 130, направени са от тежък вибро-поглъщащ полиуретан и позволяват пълен набор от бутфитинг модификации. Недостатъците на твърдите обувки се свеждат предимно до трудно обуване при студено време и дискомфорт при прекомерен натиск върху обувката – фактори, за които също сме намерили решения.

Ако не сте сигурни коя обувка е точна за Вас или как да подберете точния размер, заповядайте да поговорим. Услугата ни по точно замерване и анализ с препоръки за конкретни модели обувки подходящи за Вашите специфики ще Ви е от полза. Виж повече тук.

Разберете повече за boot fitting услугите ни тук.

Актуални модели ски обувки можете да разгледате в нашия он-лайн магазин.