Обувки за планинско бягане RaidLight – първи впечатления

Заглавна снимка: @KrisoK Photography, Тоня Тонева, Team Skisharki

От този сезон, френският специалист в екипировката за трейл бягане RaidLight прави сериозна заявка за навлизане в конкурентния сегмент на обувките за планинско бягане с нова серия обувки за скай, трейл и ултра състезания и тренировки.

RaidLight Responsiv XP

RaidLight наскоро бе придобита от концерна Rossignol Lange S.R.L. и с пълни шепи черпи от експертизата на хората в Монтебелуна, които имат дългогодишен опит в производството на обувки за най-разнообразни спортове.

Атлети на Raidlight тестват новата серия обувки Responsiv. Снимка: Thomas Prudhomme

Скишарки е първият магазин в България, който предлага серията обувки на RaidLight в модификациите Responsiv XP и Dynamic (разгледай тук). Помолихме атлетите от #TeamSkisharki за тест и становище. Ето какво споделиха те:

Тоня Тонева
Team Skisharki Core

RaidLight Responsiv Dynamic W

“За мокър терен и кал са супер. По трасето на “Копитото” не се подхлъзнах нито един път. Супер меки и удобни са, но според мен малко се пързалят на мокри камъни. Изключвайки това, мога да кажа, че са най-удобните маратонки за трейл, с които съм бягала до момента. Омекотяват много добре, което за мен е важно, и смятам, че са много леки.”

Александър Спасов
Team Skisharki Core

RaidlLight ResponsiveXP

Сашо Спасов и Тоня Тонева на сезонния брифинг на TeamSkisharki

“Не съм бягал по техничен терен с тях, но на много кална “Обиколка” по време на порой имаха страшно сцепление. Дори по мостчетата. Спрямо La Sportiva Helios SR (за мен най-добрата обувка, която съм носил) са по-стабилни на кал. И със сигурност са по-добрите обувки за ултри над 70 километра. На мокри камъни, тип морени, не съм ги тествал, но на сняг също държат. Като минус мога само да кажа, че ми идват тежички, но това е защото много свикнах на Хелиос. Ако на Обиколката вали, смятам да бягам с тях.”

Слави Асенов
Team Skisharki Core

RaidLight Responsiv Dynamic

Слави Асенов и Тоня Цвяткова. Снимка: DK Photography

“И на мен са ми удобни (макар, че сбърках и взех по-малкия размер очаквайки да се отпуснат малко, но това не се случи). Наистина чуството е за меки маратонки, което на мен дори ми идва леко в повече, но това е въпрос на вкус. Забележките са ми, че се плъзгат на мокри камъни. С този грайфер са по-скоро за кал, почва, каменисти/песъчливи настилки. Все още имам твърде малко километри за по-добро впечатление.”

Като обобщение можем да кажем, че RaidLight са постигнали добър баланс между омекотяване, стабилност, сцепление и тегло. Кройките не са твърде тесни, но не са и прекалено широки, което е предпоставка за добро представяне и на техничен терен. Може би по-слабата страна на моделите е сцеплението на гумата на мокро в сравнение с утвърдени смеси като Vibram Megagrip и LaSportiva Frixion XT. Но по-твърдата гума, каквато се използва в обувките RaidLight, често означава по-дълъг живот на подметката.

Още е твърде рано да се дават крайни оценки, но първоначалните впечатления са отлични и смеем да твърдим, че RaidLight предлагат добра алтернатива на познатите модели за планинско бягане от La Sportiva, Salomon, Altra и пр. Другото много важно нещо, което е видно от първи контакт с обувките, е тяхната здравина. Ламинираните повърхности, значителната дебелина на синтетиката и гумата предполагат дълго използване на продуктите.

Разгледайте пълната гама оборудване и аксесоари от Raidlight при нас тук.

Обувки за планинско бягане на Raidlight, Altra, La Sportiva и други разгледайте тук.